maandag 29 augustus 2016

Leesgroepnieuws - "Gif" van Samanta Schweblin, een brug te ver?

Verslag Leesgroep woensdag 24 augustus


Vanaf haar zevende gaf haar opa, een gelauwerd graficus, haar een opleiding tot ‘kunstenaar’. Deel uitmakend van de vorming was de trein nemen zonder een ticket te betalen en een toneelstuk van Becket uitzitten zonder naar het toilet te gaan. Op haar twaalfde besloot ze om op school niet meer te praten zolang ze niets interessants te horen kreeg. Een paar jaar later begon deze Samanta Schweblin verhalen te schrijven, die door haar moeder steevast met enige afschuw werden nagelezen. Toch werd haar eerste verhalenbundel in haar vaderland en ver daarbuiten meteen met prijzen overladen. Intussen grossiert deze Argentijnse in de literaire prijzen en werd  Gif, haar eerste in het Nederlands vertaalde roman,  in Zuid-Amerika met vlag en wimpel onthaald.
Van groot enthousiasme voor Gif was op de jongste leegroepbijeenkomst echter weinig tot niks te merken, of het zou van die eenling zijn geweest die voor  het 110 pagina’s dik werkje grote waardering had. Toch hadden velen de grootste moeite gehad om zich door het verhaal te werken, anderen vertelden het boekje zo ver mogelijk weggelegd te hebben, nog niet voor de helft gelezen. Over het verhaal dat we leerden kennen via een ‘dialoog’ tussen een doodzieke moeder en een jongen, of was het de neerslag van het ijlen van een doodzieke vrouw?, was er min of meer eensgezindheid, hoewel de hoeveelheid onduidelijkheden binnen het relaas  een veelvoud was van het leuke aantal aanwezigen. Enige goedkeuring was er dan weer wel voor de snelle standpuntenwissels, de bedrieglijk eenvoudige taal die voor zoveel dreiging zorgde en de verwachtingwekkende stiltes.  Dit kon echter niet opboksen tegen de algemene teneur, ergens  zwevend tussen ‘vreemd’ en ‘niet te begrijpen’. Of Gif voor de leesgroep dan een brug te ver was? Geenszins, zo leek het. Ook nu bleek de samenkomst een aaneenschakeling van de meest verschillende uiteenzettingen en kreeg een terloops standpunt plots een andere dimensie.  Want was het die eenling niet die stelde dat de opgebouwde sfeer in een boek, minstens even belangrijk is als het geschrevene?

De volgende bijeenkomst is gepland op woensdag 9 november vanaf 19u30. Dertig dagen van Annelies Verbeke kreeg de meeste stemmen. Een veilige keuze heet dit dan. 
(ED)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten