dinsdag 1 maart 2016

Verslag van de leesgroep - 24/02/2016Met Het Vlindereffect én Margot Vanderstraeten aan tafel

Met Het vlindereffect(2014) van de gerenommeerde journaliste en auteur Margot Vanderstraeten had de leesgroep een boek beet dat zich niet meteen leende om in een handomdraai gefileerd te worden. Naar de samenkomst op woensdag 24 februari werd dan ook reikhalzend uitgekeken, temeer de auteur herself op de bespreking was uitgenodigd.


Dat Margot Vanderstraeten zich als een metronoom van het ene schrijfproject naar het andere beweegt, bleek meteen toen ze aangaf Het Vlindereffect al wat vergeten te zijn. Mise en place, haar derde roman uit 2009, ging haar veel gemakkelijker af. Een culinaire en literaire avond rond dit boek van een paar weken geleden, was daar niet vreemd aan.  Handig schipperend tussen een handvol eerste vragen over Het Vlindereffect wist ze dan ook in eerste instantie Mise en place onder de schijnwerpers te houden. Geen verloren tijd echter, ook dit boek waarin een succesvolle driesterrenchef de hoofdrol speelt, worstelend met een enorm schuldgevoel, mag het predicaat overweldigend gerust dragen.

Eens Margot Vanderstraeten op toerental werd meteen dieper ingegaan op Het Vlindereffect waarin de terroristische aanval op het Mumbaise Taj Mahal Hotel in 2008 een centrale rol speelt. Het boek ontwikkelt zich dan ook van een beeldend beschreven uitbarsting van agressie tot een filosofische verhandeling over essentiële levensvragen die zich opdringen na een dergelijke traumatische gebeurtenis.
Schrijft Vanderstraeten zeer gedetailleerd, duchtig gebruik makend van bijzonder treffende metaforen, dan spreekt ze even kraakhelder, nauwgezet en beeldrijk, geen enkele heikele opmerking uit de weg gaand. Even omstandig was haar uitweiding over haar volgende boek rond  een orthodox joodse familie, laverend tussen strenge regels binnen hun gemeenschap en het Westers denken. En dan had ze het ook nog over haar columns, haar jurering voor de Libris Literatuurprijs en haar interviews met Matthias Schoenaerts, Jan Hoet en andere Toots Thielemans.


Deze leesgroepavond stond dan ook bol van diverse items rond journalistiek, het auteurschap en het uitgeven van boeken, gekruid met vaardig uitgestrooide weetjes en een smakelijke anekdote rond een halfnaakte Kitty Courbois en het laatste woord van Claus’ Verdriet van België. Zeg maar een handig gejongleer met een keur aan de meest verschillende gespreksonderwerpen. Wat dan weer kan gespiegeld worden aan Het vlindereffect, want dat boek was nu eenmaal ieders uitgangspunt, waar beschrijvingen uit het heden, het nabije en het iets verder verleden elkaar naadloos afwisselen om uiteindelijk één groot en sterk geheel te vormen.

Volgende boek : De onervarenen - Joke van Leeuwen !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten