vrijdag 31 juli 2015

Ik ga op reis en bezoek… een bibliotheek : Franeker.


In tegenstelling tot de meeste Belgen trokken mijn vrouw en ik dit jaar naar het noorden, meer bepaald naar Friesland.  ‘Je kan zowel naar de Noordpool gaan’, merkte er iemand op, maar dat was vóór de hittegolf van begin juli.  Terzijde : het weer tijdens ons verblijf in Franeker, één van de Friese elf steden, was best aardig.

Franeker (13.000 inwoners) beschikt uiteraard ook over een bibliotheek.  Die best gezellig is.  ‘Ook voor toeristen is Bibliotheek Franeker een gewilde ontmoetingsplek : bijvoorbeeld om informatie over de omgeving op te zoeken’, las ik in de stadsgids.  Bovendien heb je er als toerist gratis toegang tot internet (zonder enige formaliteit).  Omdat het ook tijdens de vakantie wel eens nodig is een email te versturen,  trokken we er dus naartoe voor een kennismaking met de manier van werken van de Nederlandse collega’s.

Een mooi centraal gelegen gebouw : een voormalig verenigingsgebouw van de Rooms-katholieke kerk dat volledig gerenoveerd is.  Het bevat een rustig opgestelde en verzorgde collectie met de klassieke aandachtspunten.  Uiteraard met een sectie boeken in het Fries (o.a. Ynferno van Dan Brown) met bijhorende taalcursus : Lear Frysk…

De openingsuren zijn ruim : elke dag en de zaterdag tot 15 uur. Merkwaardig is wel dat er een aantal uren is waarop er niemand de balie bemant.  De zogenaamde ‘zelfbedieningsuren’ (10-13.30).
Er is ook een leescafé waar je de krant en een aantal populaire tijdschriften kan lezen èn gratis een kopje koffie of thee drinken.  Heel aangenaam.  Maar daar tegenover staat dan wel het lidgeld dat vanaf 18 jaar 44 euro bedraagt voor het basispakket.  Daarmee mag je 10 materialen ontlenen, die je drie weken mag houden.  Een luxe-abonnement kost 68 euro, maar omdat je twee passen krijgt, kan je er als koppel gebruik van maken.  Dan mag je 20 materialen ontlenen voor zes weken.  Voor beperkt gebruik kan je een abonnement van 5 euro aanschaffen.  Je mag er ook 10 stuks drie weken mee ontlenen, maar dan betaal je nog eens 1,50 euro voor elke ontlening en verlenging.

De Friese collega’s zijn heel behulpzaam, zodat we er ons snel op ons gemak voelden.  We maakten bijgevolg niet alleen gebruik van het internet, maar genoten ook van een kopje thee bij het lezen van de krant en de beschikbare tijdschriften… 


Betanke en oant sjen !Geen opmerkingen:

Een reactie posten