vrijdag 5 juni 2015

Leesgroep bestaat 20 jaar !

Leesgroep bestaat 20 jaar !

Een 15-tal enthousiaste lezers begon op 25 mei 1995 in de bib aan een leesgroep.  We kunnen dus twintig kaarsjes uitblazen.  Geen taart om dit te vieren, maar op 27 mei werd het wel een bijzondere bijeenkomst.
De poorten van Damascus’ van Lieve Joris was twintig jaar geleden ons ‘debuut’. 
Met ‘Woesten’, het debuut van Kris Van Steenberge hebben we ons 72ste boek achter de kiezen.  Woesten speelt zich af voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.  In Damascus wordt er ondertussen ook een oorlog uitgevochten, merkte iemand op.

De aanwezigheid van Kris van Steenberge, maakte van deze avond iets speciaals.  Voor weer een 15-tal boekenwurmen (waarvan een viertal lezers van het eerste uur) lichtte hij op enthousiaste wijze zijn boek toe.
Bij wijze van inleiding ging Kris van Steenberge in op hoe het tot stand gekomen en tot een succes uitgegroeid is (de vermelding in De Wereld draait door, Bronzen Uil, Prijs beste debuut enzovoort…).  Nadien ging hij in op opmerkingen en vragen van de lezers. 
Net als in het boek toonde Kris van Steenberge zich ‘in het echt’ een begenadigd verteller en zo kreeg de leesgroep heel wat achtergrondinformatie.  Waarom de verwijzingen naar de Heilige Rictrudis ? Ook de keuze voor Valentijn en Nameloos blijkt niet zo toevallig.  De schrijver stelde vast dat de leesgroep ondertussen heel belezen lezers telt en dat ze ook kritisch uit de hoek kunnen komen.


Op woensdag 30 september beginnen we aan de 21ste jaargang.  De leesgroep wordt stilaan volwassen.  Ook de 73ste bijeenkomst wordt iets apart.  We kozen immers geen traditioneel boek, maar een graphic novel : Een deken van sneeuw van Craig Thompson, een klassieker in het genre.
Afspraak om 19u30. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten