dinsdag 30 juni 2015

Gezocht : roman met positief einde om te lezen op vakantie


Stel : u leest één boek per jaar.  U neemt het mee op reis.  U gaat op reis om alle slechte berichtgeving en ook uw eigen zorgen achter u te laten.  Bijgevolg staat u niet te springen om een thriller vol moord en doodslag te lezen.  Een roman waarin de schrijver zijn ongelukkig liefdesleven fileert, laat u ook koud.  Maar toch wil u enige diepgang.  Kortom : naast het zwembad of waar u ook verblijft tijdens uw vakantie, wil u een ‘optimistische’ roman lezen, een ‘feel-good’-roman…

Maar waar begint u te zoeken in de bib ?  Op sommige boeken kleeft er een genre-etiket, maar voor de ‘feel-good’-roman hebben we er geen.  U kan natuurlijk afgaan op het etiket van humoristische literatuur, maar aan flauwe grappen hebt u nu ook even geen boodschap.  Natuurlijk is er het behulpzame bib-personeel, dat u op weg helpt.  Of het onderstaande lijstje :

-          Alan Bennett : De ongewone lezer.  De koningin van Engeland bezoekt een bibliotheekbus en begint zowaar te lezen.  Een ontspannend boek dat u nog op weg zet naar verdere lectuur ook.

-          Sandra Cisneros : Een huid van karamel.  Een Amerikaans meisje van Mexicaanse afkomst dat opgroeit in Chicago reist ieder jaar met haar familie naar Mexico City om er de zomer bij haar grootouders van vaderszijde door te brengen.  Verfrissende familiekroniek verteld door een kind.

-          Jean-Paul Dubois : Deverbouwing.  Wie aan een verbouwing begint, weet niet waar hij zal uitkomen, zo ook Paul Tanner, die een landhuis erft van zijn oom en aan de renovatie begint…

-          Nick Hornby : High fidelity, Een jongen, Smak,…  Hornby weet als geen ander het evenwicht te vinden tussen humor en ernst.  In ‘De lange weg naar beneden’ pakt hij zelfs het thema zelfmoord op een luchtige wijze aan…

-          Jonas Jonasson : De100-jarige man die uit het raam klom en verdween.  Vlak voor zijn 100ste verjaardag besluit Allen het door hem zo gehate bejaardentehuis te ontvluchten. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur  niet schuwt.

-          Marina Lewycka : Een kortegeschiedenis van de tractor in Oekraïne.
Centraal staan twee zusters van Oekraïense afkomst zitten elkaar voortdurend in de haren. De onderlinge geschillen worden ingebonden wanneer vaderlief -- een ingenieur op rust die een 'Geschiedenis van de tractor in Oekraïne' ambieert -- wil hertrouwen met een vijftig jaar jongere, rondborstige economische vluchtelinge die op zijn geld uit is.

-          Arto Paasilinna : De tien minaressen, De zelfmoordclub, Wees genadig.  Een Finse auteur die met veel ironie, zelfspot, maar ook inlevingsvermogen schrijft over de besognes van elke dag.

-          Romain Puertolas : De wonderbaarlijke reis vande fakir die vastzat in een Ikea-kast
Hét ideale boek voor mensen die niet van lezen houden…

-          Gianni Riotta : Prins van de wolken.  Ooit door ondergetekende gelezen op een strand in Frankrijk.   Een aanrader.

-          Vikas Swarup : De ongelooflijke lotgevallen vaneen arme geluksvogel.  Verfilmd als ‘Slumdog millionnaire’.


Maar misschien hebt u ook nog ‘feel-good’-tips ? Laat ze ons gerust weten !
(JLV)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten