dinsdag 19 mei 2015

Citybooks - Oliver Leu - 28 mei om 19.30 in de bibliotheek !

Citybooks


Oliver Leu


In het voorjaar van 2015 bezoekt citybooks de stad IeperdeBuren en het In Flanders Fields Museum nodigen schrijvers en een fotograaf uit om stil te staan bij het grimmige jubileum van de Tweede Slag bij Ieper en in het bijzonder de eerste grootschalige gasaanval in de geschiedenis (22 april 2015). We stellen hardop vragen over de relatie tussen wetenschap en oorlog, over de historische en hedendaagse herdenkingscultus en over het (on)schuldige landschap. Een internationaal gezelschap aan kunstenaars strijkt neer in de Westhoek om een actueel antwoord te formuleren op John McCrae’s gedicht en de Vlaamse velden te bezoeken waar de rozen openklappen.

Oliver Leu (Dortmund, 1976) studeerde vergelijkende godsdienstwetenschap en Indologie in Keulen en Bonn voor hij zich toelegde op de fotografie. Hij volgde een opleiding tot fotograaf aan de Fachhochschule Bielefeld, waar hij afstudeerde met een project over Durga Puja, een hindoeïstisch festival in de Indiase stad Calcutta. In 2011 kon hij dankzij een reisbeurs van DAAD drie maanden in Sri Lanka werken aan een fotografisch onderzoek naar de zichtbare resten van de burgeroorlog. Waar zijn focus eerder vooral gericht was op een bevraging van religieuze thema’s, verschoof zijn interesse in dit werk over Sri Lanka naar thema’s als machtsmisbruik en propaganda, de constructie van geschiedenis en de gevolgen van het koloniale verleden. Dit werkt hij sinds 2013 verder uit in zijn project over Leopold II, waarvoor hij de representatie van de koloniale geschiedenis van Congo in België onderzoekt en fotografeert. Selecties uit dit werk worden in 2015 op verschillende locaties in België tentoongesteld.
In het voorjaar van 2015 trekt Leu met zijn camera naar Ieper, om een stadsportret in 24 foto's te maken.
Op 28 mei 2015 (vanaf 19.30) is Leu te gast in de bibliotheek van Ieper. Dirk Clement knoopt het gesprek met hem aan en Mattie Archie zorgt voor enkele muzikale intermezzi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten