vrijdag 27 maart 2015

DOOR DE LITERATUUR SURFEN MET DE DIKKE STEINZ


Zelfs een fervente lezer die van boek naar boek ‘springt’, raakt soms eens vast. Na de lectuur van de laatste bladzijde en het dichtklappen van een boek, gebeurt het al eens dat het volgende niet meteen klaar ligt.  Er ontstaat lichte paniek….

Misschien was het net uitgelezen boek zó goed dat je niet direct behoefte hebt aan een nieuwe titel, maar eerder een frisse neus wil halen.  Maar toch is het een geruststelling als er een nieuwe titel wacht tegen dat je weer thuiskomt.  En wat als je een boek niet goed vindt, er voortijdig de brui aan geeft en er dus geen ‘logisch vervolg’ is, maar er eerder sprake is van een ‘breuk’ ?

Voor de lichte paniek is er nu een oplossing.  Peter Steinz voormalig chef boeken van NRC-Handelsblad stelde met zijn dochter Jet een vuistdikke gids voor de wereldliteratuur samen.  Weer een alfabetische opsomming van schrijvers, denkt u, maar daar blijft het niet bij.  Telkens krijg je tips voor verdere lectuur : wat na Philippe Claudel, bijvoorbeeld.

104 ‘meesterwerken’ krijgen een volledige bladzijde met boeken die de schrijver beïnvloedden, de boeken van de schrijver zelf en ook weer : wat na de lectuur van het meesterwerk…  Bij die meesterwerken tref je ook Agatha Christie aan met ‘Tien kleine negers’.  En dan staat Steinz stil bij mogelijke lectuur na de Poirot-boeken (P.D. James e.a), na de Marple-boeken (Elizabeth George e.a.) en na ‘Tien kleine negers’ zelf (Nicci french e.a.).

Kortom : 360 bladzijden vol leestips die op zichzelf al een alternatief zijn voor de lectuur van een roman.  Want als je in het boek begint te bladeren, ben je al snel wat tijd kwijt.  Maar zo hoef je nooit meer bang te zijn dat je plots zonder lectuur zal vallen…

Bij het boek hoort ook een website ‘Read around the globe : dagkalender van de wereldliteratuur’ : http://pietersteinz.com/


(JLV)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten