dinsdag 3 februari 2015

Mucovereniging in de kijker: inzamelactie inktpatronen en voorlezen rond thema ‘ziek zijn’.De doorwinterde bibbezoeker weet dat er elke eerste woensdag en zaterdag van de maand voorleesmomenten doorgaan in de jeugdafdeling. We proberen telkens te variëren in aanbod en thema. Op 4 en 7 februari 2015 zetten we de Mucovereniging in de kijker en lezen we voor rond het thema ‘ziek zijn’. De Mucovereniging vzw is een vereniging van en voor mensen met mucoviscidose en hun families. Samen met de families, mucocentra en zorgverstrekkers zetten zij zich in voor een beter, langer en gelukkiger leven voor alle mucopatiënten.

MUCOVISCIDOSE - EEN COMPLEXE TERM?

In “mucoviscidose” lezen we ‘een ziekte die het slijm dik en kleverig maakt’.
  • “muco” van mucus (slijm)
  • “visci” van viskeus (dik, kleverig)
  • “(d)ose”, wat ziekte betekent
Mucoviscidose of muco is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. Taai slijm blokkeert de ademhaling en spijsvertering. 1 op 20 Belgen is drager en kan de ziekte dus doorgeven aan zijn of haar kind. Elke week wordt ergens in ons land een kind met muco geboren. De vooruitgang van het wetenschappelijk onderzoek laat ons hopen dat er in de (nabije) toekomst een middel gevonden wordt dat de ziekte kan stoppen, maar ondertussen besteden mensen met muco gemiddeld 3 à 4 uur per dag aan hun behandeling. Niet om te genezen, maar om symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen.

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Niet alleen staan de voorleesmomenten in het teken van ‘ziek zijn’, onze themastand wordt ingericht met kinder- en jeugdboeken over dit thema en we starten vanaf maandag 2 februari tot eind maart 2015 met een inzamelactie inktpatronen. Door te recycleren zorgen we niet enkel voor het milieu (inktpatronen zijn Klein Gevaarlijk Afval) maar steunen we ook de info- en hulplijn van de Mucovereniging. Jaarlijks levert de inzamelactie niet minder dan € 15.000 op.

Dus wie lege inktpatronen heeft, breng ze binnen en deponeer ze in onze inzamelbox!

Concreet: alle inktpatronen, lasers en drums:Wat kan niet in onze inzamelbox: vulbuizen en afvalbakjes:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten