donderdag 26 februari 2015

De leesgroep las : De verzamelde werken van A.J.Fikry, boekhandelaar (Gabrielle Zevin)

Woensdagavond 25 februari stond bij de leesgroep van de bib de meest recente roman van Gabrielle Zevin op het menu, een Amerikaanse schrijfster met prijzenwinnende adolescentenromans én een genomineerd filmscenario op haar conto.  Over één punt was iedereen het roerend eens: met De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar, heeft Zevin, of eerder haar Nederlandse uitgever, een titel beet die klinkt als een klok en hemelhoge verwachtingen schept. Te hoog, voor nogal wat aanwezigen. 
Het verhaal over de knorrige boekhandelaar, annex weduwnaar, die dacht de zin van het leven te zijn kwijtgeraakt om gaandeweg tot de ontdekking te komen dat zijn rol nog lang niet is uitgespeeld, is gegoten in een vlotlezende roman te midden van stapels boeken en literaire verwijzingen. Dat het relaas af en toe wat rammelt en het geheel afgewisseld wordt met sterke en ronduit zwakke passages, wordt door velen nog door de vingers gezien. Meer moeite vergen de overvloedige namedropping en de buitensporige  drift van de auteur om haar literaire kennis vrijelijk te etaleren. Positief is dan weer dat het boek zich laat lezen als een ode aan de wegkwijnende soort van zelfstandig boekhandelaar met een hart voor boeken en dat het de essentie van literatuur verwoordt.
Eindconclusie: De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar is hoe dan ook een vlotlezende roman waarin een perfect scenario voor een film steekt. Een B-film, weliswaar. 

De volgende keer buigt de leesgroep zich over "Woesten" van Kris Van Steenberge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten