maandag 22 september 2014

Poëzienocturne: gedichten over tijden van oorlog – vrijdag 26 september 2014 - Sint-Maartenskathedraal om 20.15In het kader van de dubbeltentoonstelling Tempus Horribilis, die nog loopt tot en met 19 oktober, organiseert de vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper een Poëzienocturne op vrijdag 26 september 2014 om 20u15.

Het dichterscollectief bestaande uit Dirk Clement, Marc Dejonckheere, Floor Deroo, Erwin Steyaert en Yerna Van Den Driessche brengt gedichten over tijden van oorlog. Elke auteur leest voor uit eigen werk. Zij worden hierin muzikaal begeleid door Michaël Pinket op piano. Het geheel duurt ruim een uur.
Tickets kosten 7 euro (5 euro voor leden van de vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal), te betalen aan de ingang de avond zelf (er is geen voorverkoop).

Er bestaat vele pakkende en sterke poëzie geschreven over de Eerste Wereldoorlog door de War Poets en Duitse, Franse, Italiaanse,… dichters. Het dichterscollectief legt een link naar nu, er is nog zoveel oorlog bezig, zoveel ellende, zoveel 'altijd weer hetzelfde'. Verwacht geen grote propaganda, geen gemoraliseer, maar het verhaal van de kleine gevoelens, van mensen, soldaten, vrouwen, jongens, helden, anti-helden. De verbondenheid met de dubbeltentoonstelling en de kathedraal zelf wordt ook duidelijk - vroeger en nu, 'wat doet dat met een mens?', verlies, vertwijfeling, twijfel aan het geloof, aan de mensheid tout court…

Dirk Clement verhaalt over de geëxecuteerden, de slachtoffers van shellshock.

Marc Dejonckheere brengt vooral werk uit zijn bundel 'Kruisweg' (14 gedichten met foto's van  opgegraven skeletten).

Floor Deroo hertaalt de verhalen over de oorlog die ze via haar grootouders hoorde in poëzie.

Erwin Steyaert brengt poëzie over vrouwen in de oorlog en oorlogstijden.


Yerna Van Den Driessche brengt enkele gedichten gepubliceerd in Het Liegend Konijn 'Oorlog' van april 2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten