woensdag 2 april 2014

Expo 100 jaar striptijdschriften

Decennialang staken de jeugdbladen Kuifje en Robbedoes elkaar naar de kroon. Deze concurrentiële strijd, ontstaan kort na de Tweede Wereldoorlog en op zijn hoogtepunt in de jaren vijftig en zestig, leverde ons de meest succesvolle stripreeksen en maakte van ons land het mekka van de strip. Maar uiteraard was er veel meer dan Kuifje en Robbedoes.

Weekbladen met uitsluitend teken- en stripverhalen. Krantenbijlages of katernen met strips die af en toe uitgroeiden tot autonome tijdschriften. Stripbladen voor het jonge volkje maar soms ook voor een volwassen publiek. Magazines met strips en magazines over strips. Stripbladen die zich afzetten tegen de strip en striptijdschriften in het leven geroepen uit nostalgie naar de strip uit de jeugdjaren.


Stripverzamelaar Henk De Muyt dook in zijn collectie en stelde voor Stripfestival Ieper 2014 een tentoonstelling rond striptijdschriften samen. Zeker niet alles omvattend, maar op zijn minst een staalkaart van meer dan 100 jaar beeldverhaal uit binnen- en buitenland.

   

In het kader van het stripfestival!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten