dinsdag 19 november 2013

De gevangenisbibliotheek in het nieuw !!

Waar staat die “Collectie Gevangenis” mevrouw ? Juist, die staat dus IN de gevangenis – in de bibliotheek van de gevangenis van Ieper.
Al vele jaren wordt deze gerund door de vrijwilligers van de vzw JWW. Begin dit jaar kwam daar een bibliotheekmedewerker bij – dankzij subsidie van de Vlaamse overheid, en dit binnen het kader van een convenant tussen die overheid en de stad Ieper.
In de gevangenis zijn op dit ogenblik grootse verbouwingswerken aan de gang. Onder andere hierdoor zat de bibliotheek voorlopig in een moeilijke situatie: een klein, onaantrekkelijk lokaaltje.
Maar de goede samenwerking tussen de openbare bibliotheek, de gevangenisdirectie en de vrijwilligers zorgde voor merkbare verbeteringen en op dit ogenblik is de gevangenisbibliotheek een kleine aangename ruimte geworden (met zithoek) waar de ongeveer negentig gedetineerden welkom zijn.
Ze bevat ongeveer 2000 boeken en stripverhalen. “Aspe” is een succes maar er is ook veel vraag naar informatieve boeken over rechtspraak, fitness, gezondheid en jawel…misdaad (en straf). Sedert kort is er binnen de gevangenisbibliotheek verbinding met de catalogus van de openbare bibliotheek. Dit geeft de bewoners de mogelijkheid hun verlanglijstje door te spelen. Die boeken worden dan door de vrijwilligers in de openbare bibliotheek opgehaald en teruggebracht. Klanten van de stadsbibliotheek kunnen op hun beurt boeken laten ophalen uit de gevangenisbibliotheek.
Binnen de gevangenis probeert de bibliotheek zo nauw mogelijk samen te werken met andere partners zoals het Open Leercentrum, Kinderbezoek of het Crea-atelier. Er zullen in de toekomst meer activiteiten georganiseerd worden. Een leesgroep of filmvoorstellingen behoren tot de mogelijkheden. De ruimte is zo ingericht dat er, naast de boekenkasten, nog zitplaats is voor een tien- tot vijftiental mensen. Een kostbaar goed in tijden van verbouwing en overbevolking!
Er zijn geen cd’s of dvd’s maar dat komt misschien later nog.
En er is nog meer toekomstmuziek: éénmaal de bouwwerken beëindigd zijn,  verhuist de bibliotheek naar een grotere, centraal gelegen ruimte. Bedoeling is dat de uitleenadministratie op dezelfde manier en met dezelfde software zal verlopen als in de openbare bibliotheek zodat de gedetineerden volwaardig lid van de Ieperse bibliotheek worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten