dinsdag 1 oktober 2013

Leesgroepnieuws - mannen gezocht !!


De boeiendste leegroepbijeenkomsten zijn die waarop de meningen verdeeld zijn.  Vindt uw nederige verslaggever toch.  Als iedereen het eens is over de kwaliteiten van een boek, valt de discussie na korte tijd wat stil. 
Over Alessandro Baricco’s ‘Mr.  Gwyn’ daarentegen waren we niet zo rap uitgepraat.  De ene kon zich vinden in de kritiek dat het boek niet zoveel om het lijf heeft, dat er heel veel onduidelijk blijft.  Waarop er gerepliceerd werd dat het mysterieuze aspect precies de aantrekkingskracht van het boek uitmaakt. 
Het basisidee van het boek werd wel alom geapprecieerd : een schrijver stopt met schrijven, maar mist de handeling van het schrijven en wordt ‘kopiist’.  Na het zien van een reeks portretten in een galerij komt hij op het idee om portretten te schrijven in plaats van te schilderen.  Maar dan blijven sommige lezers wat op hun honger zitten : in verband met die portretten blijft hij heel vaag en op het einde van het boek blijkt dat… maar dat mag ik niet verklappen om de pret voor andere lezers niet te bederven.
Aansluitend bij ‘Mr. Gwyn’ schreef Baricco ook nog ‘Driemaal bij dageraad’, maar wat het verband is tussen beide boeken laat ik nu ook in het midden.
Nogal wat lezers hadden ook nog ander werk van Baricco gelezen en geapprecieerd, zodat er heel wat leestips uitgewisseld werden : ‘Dit verhaal’, Emmaüs’, ‘De barbaren’ (essays)…  En is dat nu juist niet de bedoeling van een leesgroep : verder lezen, steeds verder lezen…

Na de Italiaan Baricco lezen we ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa, winnaar van de Libris-literatuurprijs.  De volgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 27 november om 19u30 in de bib.


En o ja, de groep bestaat nu hoofdzakelijk uit vrouwen.  Zij doen een warme oproep aan lezende mannen om de groep te vervoegen en zo het ‘evenwicht’ wat te herstellen…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten