woensdag 14 november 2012

Week van de Smaak 2012 : een kookboek of 3....

Het is weer Week van de Smaak.... Maar het lijkt erop dat het altijd week van de smaak is...de boekenbeurs lag vol kookboeken...er komt geen einde aan de stroom kookprogramma's...de kranten staan vol van sterren en punten....je valt haast over de huis-tuin-keukenkoks....
En ook in de bib kan je natuurlijk altijd terecht voor kookboeken allerhande - vaak lijken het doorslagjes van elkaar.... Dezelfde recepten - haast dezelfde foto's. Voorspelbaar.
En toch krijg je zo af en toe iets helemaal anders in handen - komt het water je in de mond - begin je nieuwsgierig te lezen - trek je alvast een schortje aan...
De recepten in dit "literair" kookboek mogen dan al niet allemaal verrassend zijn - het is in elk geval een aardige culinaire wandeling doorheen de literatuur - met usual suspects maar ook met minder voor de hand liggende titels. En voor je het weet, ben je aan het koken én aan het lezen.
Geen tierlantijntjes in "Weekendlunch" maar heerlijke, eenvoudige, aansprekende recepten - foto's die niet naar haarlak ruiken - frisse ideetjes om restjes op te ruimen - hmmmm... geef mij maar een Valdostaanse wintersoep, pruimenslof, boterham met garnalen of verse worst met kruiden en jus !
En dan is er "Goed eten" van Dorien Knockaert - geen echt kookbek maar een boek over voedsel en "eerlijke keuken" - een zoektocht van proeven en vragen en proberen. Mij ga je geen zeewier laten eten - mijn tuin staat vol heerlijke groenten. Maar samen met de schrijfster ga je nadenken - over minder weggooien, over anders kweken en telen, over minder energie verbruiken ook als je kookt. En een paar vastgeroeste ideeën moeten eraan geloven. Bovendien staan er prima recepten in. Een crème van een boek. Dat bovendien vertrekt van het idee dat koken/eten mensen samen moet brengen en niet tegen mekaar mag opzetten.
Een citaat als uitsmijter : "Dat is voor mij de voedingswaarde van taart. Of het nu voor een afscheid is, een geboorte, een ruzie die wordt bijgelegd : zelfgebakken taart voegt iets toe. Iets wat je soms moeilijk op een andere manier gezegd krijgt."
Smakelijk !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten