vrijdag 30 november 2012

De leesgroep over ‘Grip’ van Stephan Enter.


Op ‘De vrije wereld’ van David Bezmozgis na, hebben we dit jaar uitsluitend Nederlandse literatuur gelezen : Gerbrand Bakker, Anna Enquist en nu Stephan Enter. Merkwaardig detail : in alle drie de boeken speelde Wales een rol. Bij Enter en Bakker is het landschap van deze Britse streek prominent aanwezig, bij Enquist slechts zijdelings.

Na de jury’s van de Gouden Boekenuil en de Ako-literatuurprijs, waren ook de leden van de leesgroep onder de indruk van ‘Grip’. Het verhaal speelt zich af op één dag (in 2007). Twee mannen (Paul en Vincent) nemen vanuit Brussel de Thalys naar Groot-Brittannië. Ze zijn op weg naar Swansea (Wales) voor een reünie met een vriend en zijn vrouw (Martin en Lotte). Twintig jaar eerder studeerden ze in dezelfde stad en maakten ze deel uit van een groepje klimmers. Samen reisden ze door de Lofoten (Noorwegen) en die reis heeft hun verdere leven bepaald.

Op de voorpagina van de krant die Vincent op de trein bij heeft, staat een artikel over een Amerikaanse wetenschapper die beweert dat over twintig jaar de onsterfelijkheid bereikt zal zijn. Zo brengt Enter ook de toekomst binnen in zijn boek. Het artikel is ook de aanleiding voor een gedachtewisseling over de tijd, die samen met het herinneren de hoofdthema’s van het boek zijn.

Zelf vertelt Enter in een interview dat hij met ‘Grip’ een boek wilde schrijven over geluk. Het boeiende gesprek kan u (gedeeltelijk) zien op http://www.lezen.tv/articles/674

De leesgroep was enthousiast over het boek : het filosofische aspect werd gewaardeerd, de manier waarop Enter de taal hanteert, hoe het verhaal verteld wordt (door de drie mannen, waardoor je verschillende visies op een gebeurtenis krijgt) enzovoort… Maar er waren ook kanttekeningen : ietwat gekunsteld, het boek als vehikel voor de ideeën die hij wilde uitwerken…

De volgende afspraak is op woensdag 20 februari om 2013. Dan hebben we het over : ‘Alsof het voorbij is’ van Julian Barnes (Bookerprijs 2011).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten