dinsdag 2 oktober 2012

Nieuws van de leesgroep : Enquist en Enter !

Leesgroep boog zich over ‘De verdovers’ van Anna Enquist.


Net als ‘Haar bloed’ van Kristien Hemmerechts, kwam Anna Enquists meest recente roman tot stand in het kader van een project van het medisch centrum van de Amsterdamse universiteit 'Schrijver op de afdeling'. Enquist mocht meelopen op een ziekenhuisafdeling naar keuze. Hoewel ze zelf opgeleid en werkzaam is als klinisch psychologe, koos ze voor anesthesiologie.

Het resultaat is een (onconventionele) doktersroman waarin Enquist de anesthesiologie en de psychotherapie tegen elkaar afweegt. ‘De verdovers’ behandelt de vraag hoe je als mens met je gevoelsleven, jeugdervaringen… omgaat. Analyseer je ze zoals bij de psychiater of verdoof je ze, zoals de anesthesist ?

Enquist doet dat in een stijl die heel precies, maar afstandelijk is. De operaties waarbij de anesthesisten assisteren worden in detail beschreven, maar ook de gevoelens van Allard die in behandeling is bij Drik. Daardoor wordt het boek bij momenten confronterend : hoe ga je zelf met je gevoelens en jeugdervaringen om ? Eens te meer werd tijdens het gesprek duidelijk dat iedereen een boek op zijn of haar manier leest, vanuit zijn of haar achtergrond.

Het eindoordeel was (gematigd) positief. Van een aangename leeservaring was er niet echt sprake, maar toch had niemand van de aanwezige leden spijt van de geleverde moeite. Minpuntjes waren er wel, zoals het feit dat alle personages wel heel dicht op elkaar zitten…

Op woensdag 28 november om 19u30 komen we opnieuw samen. Dan hebben we het na Gerbrand Bakker en Anna Enquist voor de derde keer dit jaar over een roman van een Nederlands schrijver : Grip van Stephan Enter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten