zaterdag 15 september 2012

Met dé Academie naar Manifesta 9 : 29 september

Wanneer: zaterdag 29 september, vertrek om 8u30 aan dé AcademieProgramma:
8u30 vertrek aan dé Academie
10u30 aankomst en rondleiding Manifesta 9
12u30 middagmaal (lunchpakket zelf meebrengen)
13u30 vertrek naar Hasselt
14u00 interactief bezoek aan Galerie Z33
15u30 vertrek richting Ieper
17u30 aankomst in Ieper

Kostprijs:
jongeren (-18 jaar): €15
volwassenen: €20

Inschrijven kan door je naam op te geven bij je leerkracht of op het secretariaat en het bedrag van €15 of €20 over te schrijven op het rekeningnummer be88 4673 8548 3141 met vermelding van je naam/namen + uitstap manifesta. Inschrijven kan tot 22 september. Ook partners en/of vrienden zijn welkom! De uitstap kan slechts doorgaan bij voldoende deelnemers.


MANIFESTA 9

Curator Cuauhtémoc Medina (Mexico-City) ontwikkelde een concept voor Manifesta 9 dat inspeelt op de sociale en maatschappelijke impact van het recente mijnverleden in Limburg. Uniek voor deze editie van de biënnale is dat er voor de eerste keer in de geschiedenis van Manifesta niet uitsluitend een internationale, toonaangevende selectie vanhedendaagse kunst zal worden getoond. De tentoonstelling zal daarnaast ook een indrukwekkende verzameling historische kunstwerkenpresenteren, alsook het in de regio rijk bewaarde mijn-erfgoed op een verrassende, innovatieve manier voorstellen aan zowel het lokale als internationale publiek.


De tentoonstelling The Deep of the Modern zal als een drieluik worden gepresenteerd. Voor het eerste luik worden een 40-tal internationale hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om vanuit de lokale context nieuw werk te maken, dat de lokale thematiek linkt aan globale issues. Hetkunsthistorisch luik geeft een overzicht van kunstwerken van 19de en 20ste eeuw die de impact van de steenkoolindustrie tot onderwerp hebben. Het derde luik focust op het uitgebreide erfgoed dat de mijnindustrie Limburg heeft nagelaten.

Z 33

Z33 is een huis voor actuele kunst. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagdagelijkse dingen te kijken. Het is een uniek laboratorium en een ontmoetingsplaats voor experiment en innovatie waar je terecht kan voor vernieuwende tentoonstellingen met actuele kunst en vormgeving. De naam Z33 is afgeleid van haar locatie, Zuivelmarkt 33, de historische begijnhofsite in de stad Hasselt.


Z33 heeft geen eigen collectie, maar wel een permanent tentoonstellingsaanbod. Elk jaar presenteert Z33 drie grote en drie kleinere tentoonstellingsprojecten in huis. De tentoonstellingen van Z33 hebben steeds een sterke maatschappijgerichte insteek.Actuele thema’s worden op een kritische manier belicht vanuit verschillende kunstenaarsstandpunten.

Mind the System, Find the Gap is de zomertentoonstelling van Z33 – huis voor actuele kunst. Meer dan 30 internationale kunstenaars gaan op zoek naar gaten in het systeem.

Onze samenleving wordt beheerst door allerlei systemen en structuren die het leven ordenen en sturen. Geen enkel systeem, politiek, juridisch, economisch, sociaal-cultureel of ruimtelijk, kan het leven echter helemaal omvatten. Elk systeem vertoont gaten, lekken en dubbelzinnigheden.

De kunstenaars in de tentoonstelling Mind the System, Find the Gap zoeken deze gaten op. Ze vertrekken van deze tussenpositie om heersende systemen en structuren zichtbaar te maken, te omzeilen of te bekritiseren.

Mind the System, Find the Gap geeft geen simplistische kritiek op het idee van systemen en structurerende principes maar wil daarentegen juist de complexiteit ervan opzoeken.

Z33 heeft de voorbije jaren van sterke thematentoonstellingen met maatschappijbetrokken thema’s een handelsmerk gemaakt. De ambitie van Z33 is om de bezoeker met een andere blik naar de dagelijkse realiteit te laten kijken, zoals ook de kunstenaars van Mind the System, Find the Gap doen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten