dinsdag 8 mei 2012

Bibliotheek Ieper en....Rusland !!

Dat onze bib hier en daar in de belangstelling staat (en dat er heel wat geïnteresseerde groepen en collega's op bezoek komen), wisten we al. Dat wij ook tot in Rusland bekend zijn...dat weten wij nog maar sinds kort. Bovenstaand artikel bereikte ons via een gunstige wind. Journaliste Anastasia Sorokina bracht een bezoek aan België (en aan Ieper), raakte onder de indruk van de boeken- en leescultuur (boekenbeurs Antwerpen, succes van kookboeken). Zij was ook in Ieper en op een zaterdagmorgen kwam ze als mystery guest naar de Neerstad. De neerslag hiervan schreef ze in een artikel onder de titel "Persoonlijk of publiek" - het verscheen in Bibliopole (bibliotheektijdschrift verspreid over heel Rusland). En over ons schrijft ze het volgende:

In Ieper zijn er ongeveer 35.000 inwoners. In de Middeleeuwen bloeide de stad open en werd het een van de grootste van België. Tijdens WOI werd de stad bijna totaal verwoest. (Hier gebruikten de Duitsers voor de eerste keer hun chemische wapens, het mosterdgas, het iprit.) De stad werd echter herbouwd op basis van oude schetsen en tekeningen, ook het centrum, met de lakenhallen, de kathedraal en verschillende torens. Waar zou de bibliotheek temidden dit alles zijn?


De volgende ochtend begin ik mijn zoektocht en ontdek ik met verbazing dat lezers op zaterdag maar tot 1 uur bediend worden. (De bib in mijn thuisstadje, nabij Moskou, ging op dat uur pas open.) Het bibgebouw van Ieper staat afgezonderd, op een pleintje. Er is ook een fietsenstalling.

In grote landen zijn bibliotheken zo klein, terwijl ze hier zo groot zijn. Hoe komt het dat in Europa bibliotheken zo groot zijn? Hoe kleiner het land, hoe groter de bewoners hun persoonlijke ruimte afbakenen. Dit vertaalt zich in hun huis, en ook in hun bibliotheek.


Ik ga binnen. Binnen is het licht en ruim. Het ruikt er helemaal niet naar oude papieren of stof uit het archief. De ramen zijn op mensenmaat. Er staan grijze rekken en rode zeteltjes. Deze bib is een intellectueel centrum met een correcte smaak en een progressieve kijk. Hiermee vergeleken zijn veel (bib)gebouwen een anachronisme.


Je kan er op internet, op de PC werken, DVDs en CDs mee naar huis nemen. Je kan er het boek dat je nodig hebt gemakkelijk opzoeken in de digitale catalogus. Deze zelfbediening bevordert de persoonlijke afstand echter nog.

Bij de foto's op pagina 2:• Links onder: Het multimedia assortiment: keuze zoals in een groot warenhuis.

• Rechts onder: In de grote zaal kan je wandelen zoals op een boulevard.


Bij de foto's op pagina 3:


• Links boven: Voor de kleine lezers is er een huiselijke gezellige ruimte.

• Rechts boven: Brede ramen en glazen deuren als symbool voor informatieve bereikbaardheid/toegankelijkheid.

• Links onder: Er zijn Russische klassiekers!

• Midden onder: Een affiche voor een wedstrijd om een bladwijzer te ontwerpen.

• Onder rechts: De bib is een trefpunt voor kunsten.

Leuk en bijna helemaal positief.

Er komt bovendien waarschijnlijk nog een vervolg : een tweede artikel onder de vorm van een interview.
We houden jullie op de hoogte.

(Met dank aan de vertaalster).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten