donderdag 16 februari 2012

Warhol in de bib, langer dan 15 minuten…

De erfenis van Andy Warhol zindert nog altijd na in onze cultuur. En dat wordt niet alleen bewezen met de tentoonstelling die vandaag in de bib opgesteld is.
We hebben in de collectie ook een boek met als titel ’15 minuten’. Verwijzend naar Warhols beroemde uitspraak (uit 1968) ‘In the future, everyone will be world-famous for fifteen minutes’. De quote staat na de titelpagina afgedrukt.

’15 minuten’ is het chicklit-debuut uit 2007 van Maaike Schutten, een Nederlandse die op de achterflap omschreven wordt als ‘trendexpert : ze observeert mensen, modes en sociale mores.’ Blijkbaar voelde ze ook het belang van Warhols uitspraak aan…
Het verhaal ? Dat gaat ‘over de wereld van roem en geld en is tegelijkertijd een liefdesverhaal met even herkenbare als absurde personages’. Dat zijn : een ambitieuze filmregisseur, een moeder die in de jaren ’60 een relatie had met Rob de Nijs en een creatief directeur die het plots opneemt voor de Galapagos-schildpad… Leesplezier gegarandeerd.

En die uitspraak van Warhol ? Wordt die niet elke dag in de media bewezen ? Hoeveel mensen zijn er niet eerder eendagsvlieg dan volwaardige bv’s ?
Alleen Warhol zelf lijkt aan de 15-minutenregel te onstnappen : er is een tentoonstelling in de bib, woensdag (22/02) is er een lezing door Claude Blondeel enzovoort…

(JLV)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten