vrijdag 10 februari 2012

De leesgroep las "De omweg" (Gerbrand Bakker)

Zelden is er eensgezindheid over een boek, maar woensdagavond was dat eigenlijk wel het geval. Maar tegelijkertijd bleek ook eens te meer dat iedereen het boek op zijn manier gelezen had, vanuit zijn achtergrond…
Een lezer (ondergetekende) vond het zwaarmoedig en kon het niet in één ruk uitlezen. Een lezeres nam het mee op vakantie en genoot er even intens van. Een derde las het traag om van de taal te genieten : ‘Uitzonderlijk ‘on-Hollands’ voor een Nederlandse schrijver.
Bakker is dan ook niet de eerste de beste. Hij is taalkundige en publiceerde eerder etymologische woordenboeken voor de jeugd, vandaar dat je in zijn boek woorden tegenkomt die niet zo voor de hand liggen (boerenvoorjaarslucht, bijvoorbeeld).
Ook het feit dat Bakker als man een vrouwelijk hoofdpersonage overtuigend weet uit te werken, leverde hem in de leesgroep goeie punten op. Maar misschien werkt hij thema’s uit die universeel zijn, die zowel mannen als vrouwen beroeren. Misschien koos hij een vrouwelijk personage om het contrast met het desolate landschap in Wales te versterken… Ze werkt aan een proefschrift over de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Verkleint ze haar wereld naar haar voorbeeld ?
Het is moeilijk om iets over het boek te zeggen zonder het einde (voor sommigen iets te voorspelbaar) te verklappen, wat een zonde zou zijn voor potentiële lezers. Maar toch een stukje van het einde : ‘Hij (Bradwen) weet dat hij een dagtocht terug moet. Hij is eenvoudigweg verkeerd gelopen.’ (234) Hij maakte, net als alle andere personages in het boek, een omweg. Een omweg die ook blijft hangen nadat je het boek dichtklapte…
Warm aanbevolen !

De volgende bijeenkomst is gewijd aan ‘De vrije wereld’ van de Canadese auteur David Bezmozgis.
Afspraak (voor de 60ste keer) op woensdag 9 mei om 19u30.
Nieuwe leden zijn altijd welkom !

JLV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten