donderdag 12 januari 2012

Beluisterd : diatonische accordeon (dansen mag !!)

Toevallig (of net niet ?) luisterde ik de laatste tijd nogal veel naar cd's waarop de diatonische accordeon een prominente rol speelt. Een instrument dat zowat overal in Europa in de volksmuziek gebruikt wordt - meer bepaald in dansmuziek. Maar dat de trekzak ook op een verrassende en creatieve manier aangewend kan worden, mag blijken uit de muziek van de "Accordion Samurai" : grote namen als Didier Laloy, Riccardo Tesi, David Munnelly, Markku Lepistö en Bruno Le Tron halen werkelijk het onderste uit hun accordeon. Schitterend !
Maar dan is er inderdaad veel dansmuziek - en als die echt goed is, dan kan je ook rustig (of net niet) zitten luisteren en genieten. Naragonia bijvoorbeeld - klasse-muzikanten (Wouter Vandenabeele, Toon Van Mierlo et al) leveren met "Batiska" een heerlijke cd af.
En wat dacht je van het onwaarschijnlijke Frans-Zweedse duo Jonsson/Coudroy. Op hun cd "Vind" laten zij een polska een Franse slag krijgen en wordt een bourrée een Zweedse dans - technisch perfect en heerlijk swingend.
En tenslotte is er Yves Leblanc en zijn groep - wals, scottisch, hanter dro, mazurka...maar ook een chapeloise en een "rond de sautron".... "Toujours sur la route" - waar is die dansvloer ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten