zondag 26 juni 2011

Over de grens: Belle en Cassel !!

Naar jaarlijkse gewoonte trokken wij met archief en bibliotheek op uitstap - teambuilding (23 juni). En voor de derde keer deden we dat grensoverschrijdend. Frankrijk dus, buitenland maar toch zo dichtbij en zo vertrouwd - maar ook net exotisch genoeg. En na Saint-Omer (2009) en Rijsel/Wambréchies (2010) stonden dit keer Belle (Bailleul) en de Casselberg op het programma.
Belle - op bezoek bij onze collega's (Médiathèque Municipale Danielle et François Mittérand), een beetje thuiskomen in ons nabije verleden : ondergebracht in een (mooi) schoolgebouw dat in de jaren dertig opgericht werd, waar hebben wij dat nog gezien ? Belle werd dan ook net als Ieper tijdens WOI zo goed als vernietigd.
Opvallend : heel veel aandacht en ruimte voor kinderen en jeugd. En het is duidelijk dat de beschikbare middelen optimaal worden aangewend. Wij kijken uit naar een tegenbezoek.
Tweede halte in Belle : de Ferme-Brasserie Beck - een hoeve, brouwerij, estaminet. Warm onthaal door Denis Beck (in heerlijk Vlaams) - uitleg bij hommel en brouwen - een mooi verhaal over de paarden van de Amish - lekker bier - en heerlijke Carbonades Flamandes. Een ontdekking.
Op naar Cassel - een stortvlaag onderweg. Een vriendelijk stadje boven op de 176 meter hoge heuvel. Een uitzicht tot in Barcelona...bij wijze van spreken. Straatjes vol geschiedenis. Adembenemend.
Wij hadden er een afspraak in het gloednieuwe "Musée de Flandre". Mooi gebouw, prima collectie en ingenieus gepresenteerd. De moeite van een ommetoertje.
En waar kan je zo'n dag beter afsluiten dan op een zonovergoten (maar winderig) terras !!
Vertelhoekje bib Belle
Denis Beck bij zijn hoppeveld.
Hommelpap !!
Dreigende wolken boven Cassel.
Foch
Benieuwd naar volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten