maandag 13 juni 2011

Bootjevaren 2011 - bis !!

En dit is wat de dappere leerkracht van de jolige bende uit het vorig bericht schreef in De Schakel (van het VTI-Ieper):

Nattigheid door de bib

Hoe ze het deden, weet ik niet, maar ik heb er een grenzeloze bewondering voor de “meesters” van de lagere school van weleer. Die konden het nog : leerlingen warm maken voor het lezen van boeken.  Voor een oom en voor mijn vader was een boek  zo ongeveer iets heiligs.  Lezen, dat was iets hogers !  En een boek, dat deed je niet zomaar weg.  Toegegeven :  die onderwijzers moesten niet concurreren tegen tv, computer, games en elfendertig andere verlokkingen. 

Wij willen het nog altijd.  Leerlingen aanzetten tot lezen.  Op de literaire dag probeert een keur van jeugdschrijvers haar waar aan het jonge grut te slijten.  En in het handboek wordt een uitgebreide les gewijd aan de bibliotheek.  Bovendien geeft de bib van Ieper ons een stevig steuntje in de rug.  Elk schooljaar mogen de klassen van het eerste jaar deelnemen aan de Trappenquiz. 

Aan het begin van het tweede trimester zetten de leerlingen er flink de pas in en na twintig minuten bereiken ze de nieuwe, prachtige stadsbibliotheek.  De jassen gaan aan de kapstok en de jongens worden in groepjes ingedeeld.  Die nemen het niet tegen elkaar op, maar tegen 33 klassen van zowat alle Ieperse scholen.  Ze krijgen een bundeltje met opdrachten en gaan ervoor  Ze raadplegen de computers met de catalogus en pluizen er de informatiefolders aan de balie op na. Cd’s en dvd’s worden uit de rekken gehaald en het begeleidende personeel van de bib leidt alles in goede banen.  Best wel een makkelijk uurtje voor de leerkracht.  Alleen moet af en toe het enthousiasme wat ingeperkt worden. De muziekquiz en het boekenstapelen zijn leuke intermezzi.  Voor de quiz vlijen de leerlingen zich op de felrode banken van de muziekafdeling neer.  Sommigen kennen er echt wel veel van !  Voor het  stapelen moeten de deelnemers de trap naar de leeszaal op. (Vandaar de naam van het evenement.)  Met afdankertjes van de bib moeten ze in twee minuten een zo hoog mogelijke boekentoren optrekken.  Het enthousiasme is groot, het overleg miniem en de toren heeft de neiging om op het laatste moment omver te vallen.

Na alle gedane inspanningen mogen de leerlingen nog wat rondsnuffelen.  Een behoorlijk aantal schrijft zich in en gaat met enkele boeken, cd’s of dvd’s naar huis.

En o ja, er is ook nog een prijs te winnen.  De bib doet er nogal geheimzinnig over.  Ik verklap gewoonlijk niets.  Maar ik denk niet dat 1Aiw het droog houdt bij ’t Eilandje !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten