maandag 3 januari 2011

Tentoonstelling : Jean-Paul Vanhove (12 januari - 5 februari)

foto Jan Geloen
De tentoonstelling omvat een selectie van ouder en recent werk, objecten uit diverse materialen samengesteld en enkele tekeningen. De werken kunnen in een drietal groepen verdeeld worden.


In een reeks bewerkte keukenhanddoeken toont Jean-Paul Vanhove zijn interesse voor het portret. De handdoeken werden uitgewerkt vanuit de legende van Veronica. De alledaagse materialen, eenvoudige technieken en aandacht voor het licht als thema verbinden deze wat oudere werken met de twee andere groepen werken.

Eerst en vooral enkele ‘variaties op het kruis’. Het kruis als eenvoudige vorm en symbool bepaalt deze assemblages. Er is aandacht voor de visuele rust die ontstaat door de combinatie van een horizontale en verticale lijn en voor de inhoudelijke mogelijkheden van het kruis als symbool (leven, lot, individueel bestaan).

Jean-Paul Vanhove werkt reeds enige tijd met oude boeken als materiaal. De locatie van de tentoonstelling deed hem besluiten om enkele nieuwe werken te creëren vanuit de mogelijkheden van dat materiaal. Licht speelt een grote rol in de beeldende kunsten, letterlijk en figuurlijk. De kunstenaar deed in de objecten met oude boeken een poging om het licht centraal te stellen, de schoonheid ervan bijna grijpbaar te maken. Vormelijk zijn ritme, herhaling en het woord ‘boekensteun’ bepalende elementen geweest.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren.foto's Jan Geloen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten