woensdag 8 december 2010

Leesgroep las "De grens" (Riikka Pulkkinen)

Op 1 december kwam de leesgroep van de bib samen om het te hebben over ‘De grens’, het debuut van de Finse schrijfster Riikka Pulkkinen. Het boek focust vooral op de grens tussen goed en kwaad. Een man die lijdt aan de ziekte van Alzheimer verzoekt zijn vrouw om hem uit zijn lijden te verlossen (euthanasie is in Finland verboden), een leraar begint een affaire met een 16-jarige leerlinge. In de roman wisselt het vertelstandpunt voortdurend : de vrouw, de leraar, het meisje en het dochtertje van de leraar. Als lezer kan je je dus goed inleven in de personages. Vooral het verhaal van de vrouw over de aftakeling van haar man werd door de meeste lezers gesmaakt.


Anderzijds wil de schrijfster met filosofische bespiegelingen over de tragedie het verhaal op een hoger plan tillen, maar dat lukt volgens sommigen niet helemaal. Zo lokte het boek een stevige discussie uit : ligt het er allemaal niet te vingerdik op ? Of moeten we de schoonheidsfoutjes met de mantel der liefde bedekken, want het is een debuut ?
De vergelijking met Paolo Giordano’s ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’ werd gemaakt omdat Pulkkinen in een recensie als Giordano’s vrouwelijke tegenhangster omschreven wordt. Wie beide boeken gelezen had, vond Giordano’s boek toch ietsje beter.

Op 2 februari 2011 vindt de volgende bijeenkomst plaats. Dan hebben we het over ‘De bewaker’ van Peter Terrin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten