woensdag 29 december 2010

1980 : méér dan de dood van John Lennon

Er werd veel achterom gekeken de laatste tijd. 1980 werd onder de aandacht gebracht naar aanleiding van John Lennons dood. Maar nog een paar andere belangrijke muzikanten verwisselden in dat jaar het tijdelijke voor het eeuwige : Ian Curtis (Joy Division), Bon Scott (AC/DC) en John Bonham (Led Zeppelin).


In 1980 verschenen er ook heel wat platen die - voorlopig - de ‘eeuwen trotseren’. Om met de doden te beginnen : ‘Closer’ (Joy Division) en ‘Back in Black’ (AC/DC). Enkel van Michael Jacksons ‘Thriller’ werden er meer exemplaren verkocht dan van deze AC/DC-klassieker.

Een aantal groepen bereikten een hoogtepunt in hun carrière : Talking Heads met ‘Remain in light’, hun laatste plaat in samenwerking met Brian Eno. Dertig jaar geleden gaven ze een memorabel concert in Vorst-Nationaal. Bruce Springsteen triomfeerde met ‘The river’. XTC nam met ‘The Black sea’ hun laatste plaat op als optredende rockband, nadien werden ze een studiogroep die met de jaren nog beter werd. De groep wordt de laatste jaren door de jongere generatie Britpoppers (Kaiser Chiefs, e.a…) herontdekt. Ook voor Tom Waits betekende 1980 een keerpunt : met ‘Heartattack and Vine’ sloot hij zijn Asylum-periode af en ging de experimentele toer op.

Een paar supergroepen staken in 1980 voor het eerst hun neus aan het venster : U2 leverde met ‘Boy’ een ijzersterk debuut af en ook The Cure was in 1980 heel actief. (Een versie van) ‘Boys don’t cry’ en ‘Seventeen seconds’ zagen het daglicht…
Talking Heads
Tom Waits

Ian Curtis
U2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten