vrijdag 30 juli 2010

Trees le Roy - 30 juli tot 28 augustus


Tussen 30 juli en 28 augustus wordt in de bibliotheek werk van Trees le Roy geëxposeerd. Trees le Roy is een Ieperse kunstenares die sinds 1985 aan belangrijke groepstentoonstellingen participeert en meerdere bekroonde individuele projecten realiseerde.
Vanuit de schilderkunst en het tekenen, nog steeds aanwezig in de totaliteit van haar werk, groeide vanaf midden de jaren ’90 een duidelijke interesse voor ondermeer installatie, video en performance. Ook haar grote genegenheid voor muziek en poëzie sijpelt door.
In de bibliotheek wordt beeldend werk uit twee periodes gepresenteerd. Enerzijds wordt de periode ‘Fragment uit lichtjournaal’ uit 1986 belicht, een onderwerp dat later meermaals hernomen wordt in performance en totaalinstallatie.
Het tweede luik omvat werk uit de periode 2005-2010 met tekeningen, sculpturen en maquettes uit de cycli ‘Velden’ en ‘Grensgebieden’.
Het werk van Trees Le Roy, die zich voornamelijk als autodidact ontwikkelde, kan moeilijk onder één noemer geplaatst worden. Wellicht leunt de omschrijving van filosoof Philippe Lepers nog het dichtst aan bij een passende definiëring. “Het is de spanning tussen Eros en Thanatos – tussen het verlangen om te leven, te scheppen enz. enerzijds en het verlangen naar rust, beschutting, veiligheid, naar de dood, anderzijds, die het werk doortrekt. Het raakt aan de diepste essentie van het menszijn.”

1 opmerking:

  1. Heel sterke tentoonstelling, hopelijk nog meer van dit werk in de BIB.Goed initiatief
    Christophe Dehaene

    BeantwoordenVerwijderen