dinsdag 11 mei 2010

Re:Imagine Europe (1 tot 26 juni)


Van 1 juni tot 19 september loopt op diverse openbare locaties in de Westhoek het fotoproject RE:IMAGINE EUROPE. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen CO7 en De Queeste Art.

Opzet van het project is kunst – in dit geval fotografie – in het straatbeeld te plaatsen en in openbare ruimtes te exposeren om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

RE:IMAGINE EUROPE vindt plaats in de zuidelijke Westhoek in de zeven gemeenten: Heuvelland, Ieper, Langemark Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren, Zonnebeke.

Zoals de titel verraadt wil RE:IMAGINE EUROPE een nieuw, ongezien en onbekend Europa in het daglicht plaatsen. Het begrip Europa zorgt meteen voor een dilemma. Europa wordt voor dit project benaderd als geografische entiteit. De EU heeft 27 lidstaten maar daarnaast zijn er invloedrijke gebieden zoals het voormalige Joegoslavië, Rusland, Turkije of Albanië. Het zijn die grensgebieden binnen en buiten Europa – 'schemerzones' voor velen onder ons – die benaderd worden.

‘RE:IMAGINE EUROPE’ is niet enkel thematisch Europees, ook de deelnemende fotografen komen uit diverse hoeken van het Europese continent.

In de Ieperse bibliotheek (zaal Alfa en Omega - tijdens de openingsuren) stelt vanaf 1 juni tot 26 juni de Zweedse topfotograaf Jens Olof Lasthein een selectie uit de reeks 'Moments in Between' tentoon. Hierin wordt aan de hand van enkele panoramische kleurenfoto's een beeld geschetst van het voormalige Joegoslavië. Straatbeelden van steden verwoest door oorlog maar tevens van het dagelijkse leven dat verder zijn gangetje gaat. Jens Olof Lasthein stelde zowat in heel de wereld tentoon, onlangs nog in het fotomuseum van Charlerloi. Naast de expositie in de bibliotheek zullen van 1 juni tot 19 september banners geplaatst worden in de straten van Ieper met werk van Lasthein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten