zaterdag 13 juni 2009

Nostalgie ??

En ga je de oude bibliotheek niet missen ? De WTV-dame - vriendelijk en charmant, daar niet van - wist niet dat ik deze vraag intussen al een paar honderd keer te horen kreeg. Het antwoord is onveranderd : nee, behalve te weinig ruimte, te weinig licht, te weinig van alles... Een boutade uiteraard en het is duidelijk dat wij na zoveel jaren wel een stukje van onze ziel achterlaten in de Sint-Jansstraat - en overigens ook slijtageplekken in meubels en trappen en rekken. Maar als wij even bladeren in ons geheugen of toevallig op oude foto's of artikels stoten bij in- en uitpakken, dan blijkt dat ook die oude bibliotheek de laatste 20 jaar binnenin zo veel veranderd is - dat er zoveel verplaatst en vertimmerd werd, - dat er zoveel bijgekomen is....dat wij in hetzelfde gebouw in feite al een paar keer verhuisd zijn. Niets staat nog zoals het twintig jaar geleden stond - tenzij op zolder en daar is in sommige hoekjes niets veranderd sinds 1932 ! Dat zal in de nieuwe bibliotheek niet anders zijn - de bibliotheek van morgen is een andere dan die van vandaag. Gelukkig maar.

En ook nog dit : de lege oude bibliotheek ziet er verbazingwekkend klein uit !! Nog kleiner dan toen ze nog vol stond. Maar de nieuwe bibliotheek zag er eerst gigantisch uit toen er nog helemaal niets stond. En nu lijkt ze toch wel een heel stuk kleiner. Perceptie ?

Tenslotte, beste collega's (maar ook iedereen die wel eens met een onverteerde baksteen zit), als een architect(e) ook maar het woord "glas" uitspreekt, zet je schrap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten